7 ΣΗΜΑΔΙΑ ΜΙΑ ΛΥΣΗ : ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΤΙ ΤΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΣΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΑΛΛΑΓΗ

07/20/2021
7 ΣΗΜΑΔΙΑ ΜΙΑ ΛΥΣΗ : ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΤΙ ΤΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΣΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΑΛΛΑΓΗ

Βελτίωση της άνεσης, μείωση των λογαριασμών ενέργειας, αύξηση της αξίας του σπιτιού και βελτίωση της ποιότητας ζωής, είναι μερικές μόνο από τις ωφέλειες που μπορεί να φέρει η αντικατάσταση των κουφωμάτων σε μια κατοικία.

Μάλιστα η αντικατάσταση των κουφωμάτων, μπορεί να γίνει με εξαιρετικά ανταγωνιστικούς και οικονομικούς όρους, εφόσον αξιοποιηθεί το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ, που εξασφαλίζει επιδοτήσεις έως και 85%. Το ερώτημα βεβαίως είναι πότε είναι η κατάλληλη στιγμή και ποιες είναι οι ενδείξεις ότι χρειάζεται αλλαγή στα κουφώματα μιας κατοικίας. Τα 7 σημαντικότερα σημάδια, που δείχνουν ότι είναι αναγκαία η αντικατάσταση των κουφωμάτων ενός ακινήτου είναι τα εξής:

  1. Φθορά

Εάν υπάρχουν σημάδια σήψης ή στρέβλωσης στα παράθυρά σας ή σε περίπτωση που τα διπλά τζάμια δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας, τότε το πιθανότερο είναι ότι χρειάζεται αντικατάσταση των υφιστάμενων κουφωμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ξύλινα κουφώματα είναι δύσκολο να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση. Το πρόβλημα με αυτά είναι ότι, όταν η σήψη έχει εισχωρήσει στο ξύλο, είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει η φθορά και να διατηρηθεί ή να αναβαθμιστεί η ποιότητά τους.

Σε περίπτωση που τα κουφώματα είναι φθαρμένα, τότε η βροχή και η υγρασία δημιουργούν σοβαρά προβλήματα, ενώ εάν δεν γίνουν εργασίες διόρθωσης η σήψη μπορεί να επιδεινωθεί με αποτέλεσμα να μην μπορεί ακόμη και να ανοίξει ή να κλείσει το κούφωμα.

Σε ό,τι αφορά τα παράθυρα χαμηλής ποιότητας PVC, αυτά ενδέχεται να αποχρωματίζονται με την πάροδο του χρόνου και καθώς διαστέλλονται με τη θερμότητα, μπορούν να στρεβλωθούν.

Τέλος, σε περίπτωση που τα διπλά τζάμια αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ενδέχεται να παρατηρηθούν διαρροές νερού, συμπύκνωση, ρωγμές, τρίμματα, τρύπες, γρατσουνιές και δυσκολία ρύθμισης της θερμοκρασίας στο σπίτι.

  1. Υψηλοί λογαριασμοί θέρμανσης/ψύξης

Τα παλιά ή αναποτελεσματικά κουφώματα, μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη μόνωση ενός σπιτιού και μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας. Όσο περισσότερη θερμότητα ξεφεύγει από το κτίριο τόσο αυξάνονται οι ανάγκες θέρμανσης το χειμώνα, ενώ το ίδιο ισχύει για τη χρήση κλιματισμού το καλοκαίρι.

Ένας εύκολος τρόπος για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα των κουφωμάτων είναι να διαπιστωθεί εάν κοντά στα παράθυρα εντοπίζεται διαφορά στη θερμοκρασία με το υπόλοιπο δωμάτιο ή εάν το τζάμι του κουφώματος είναι κρύο. Σε αυτήν την περίπτωση πιθανότατα να γίνεται σπατάλη ενέργειας.

Μια ακόμη ένδειξη είναι σε περίπτωση που υπάρχουν κενά στο πλαίσιο/κάσα. Επίσης τα παλαιότερα κουφώματα φέρουν συχνά μονά τζάμια, και επομένως είναι πιο ευάλωτα σε διαρροές θερμοκρασίας. Η επένδυση σε διπλά τζάμια με αέριο αργού και γυαλί χαμηλής εκπομπής (LoE) μπορεί να μειώσει σημαντικά την απώλεια θερμότητας.

  1. Δυσκολίες στο άνοιγμα και το κλείσιμο των κουφωμάτων

Πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς λόγους για την αντικατάσταση ενός κουφώματος, το οποίο μεταξύ άλλων θα μπορούσε να αποτελέσει μια ζωτική οδό διαφυγής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα παράθυρο ή μια μπαλκονόπορτα είναι δύσκολο ή αδύνατο να ανοίξει. Ένας συνηθισμένος λόγος, είναι η δυσλειτουργία των μηχανισμών που φέρει το κούφωμα ή ακόμα και τα ράουλα κύλισης σε ένα συρόμενο σύστημα.

Άλλες αιτίες ενός κολλημένου παραθύρου είναι το στρεβλωμένο πλαίσιο καθώς τα παράθυρα PVC μπορούν να διασταλούν και να στρεβλωθούν σε ζεστό καιρό και υψηλές θερμοκρασίες. Τα συνθετικά κουφώματα θα συρρικνωθούν ξανά όταν η θερμοκρασία πέσει σε χαμηλότερα επίπεδα, αλλά αν αυτό συμβεί επανειλημμένα, μπορεί να έχουν προκληθεί μόνιμες βλάβες στο κούφωμα. Μια άλλη αιτία θα μπορούσε να είναι ότι τα δομικά στοιχεία του σπιτιού έχουν μετατοπιστεί και το πλαίσιο του παραθύρου δεν ταιριάζει πλέον στο χώρο σωστά. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ένα νέο παράθυρο θα λύσει το πρόβλημα.

  1. Ελλιπής ηχομόνωση

Τα μοντέρνα κουφώματα έχουν σχεδιαστεί για να μειώσουν τη μεταφορά ήχου χαρακτηριστικό που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής, ιδίως εάν το ακίνητο βρίσκεται σε πολυσύχναστο δρόμο ή σε θορυβώδες περιβάλλον.

Η κυριότερη ένδειξη ελλιπούς ηχομόνωσης είναι όταν με κλειστό το παράθυρο ακούγονται καθαρά μέσα στο σπίτι οι εξωτερικοί θόρυβοι. Σε αυτήν την περίπτωση η αντικατάσταση του παλιού κουφώματος με νέο μπορεί να προσφέρει ηρεμία, ησυχία και καλύτερη ποιότητα ζωής.

  1. Κουφώματα παλαιάς τεχνολογίας

Η διαφορά στο κόστος ενέργειας για τη θέρμανση ενός σπιτιού με παλαιάς τεχνολογίας κουφώματα φτάνει έως και το 60%. Δηλαδή το κόστος της μη επένδυσης σε νέας τεχνολογίας κουφώματα, μεγαλώνει μακροπρόθεσμα όσο πιο παλιά είναι τα κουφώματα.

Τα ενεργειακά κουφώματα νέας τεχνολογίας είναι σαφώς πιο αποδοτικά από τα παλιά, και με αυτόν τον τρόπο εξοικονομείται σημαντικό κόστος. Επίσης τα παλαιά κουφώματα ενδέχεται να μην κλείνουν σωστά λόγω προβλημάτων στο μηχανισμό ασφάλισης. Αυτό θα μπορούσε, μεταξύ άλλων, να δημιουργήσει πιθανό πρόβλημα και με την ασφάλεια του σπιτιού.

  1. Διαρροές

Τα κουφώματα σε ένα σπίτι εξυπηρετούν και την ροή του φωτός μέσα σε έναν χώρο. Σε περίπτωση ωστόσο που η υγρασία περάσει μεταξύ των υαλοπινάκων σε παράθυρα με διπλά τζάμια ή σε περίπτωση που δημιουργηθεί συσσώρευση συμπυκνωμάτων στο εσωτερικό, τότε πιθανόν να υπάρξει πρόβλημα με τη ροή του φωτός στο χώρο.

Παρά το γεγονός ότι η συμπύκνωση μπορεί να εξαφανιστεί, εντούτοις υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μούχλα που  μεγαλώνει και στο εσωτερικό του πλαισίου.

Αυτά τα προβλήματα παρουσιάζονται συνήθως όταν τα σφραγιστικά υλικά (πχ λάστιχα στεγάνωσης) έχουν φύγει ή εάν το κούφωμα δεν έχει εγκατασταθεί σωστά εξ’ αρχής. Το χειρότερο σενάριο είναι όταν το παράθυρο αρχίζει πραγματικά να βάζει νερά με αποτέλεσμα να εισρέουν ποσότητες νερού στο εσωτερικό του χώρου.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, είναι πιο αποδοτική η επιλογή της αντικατάσταση του κουφώματος, καθώς οι επισκευές έχουν υψηλό κόστος, ενώ σε περίπτωση που τα σφραγιστικά υλικά δεν τοποθετηθούν σωστά, ολόκληρος ο κύκλος ξεκινά ξανά.

  1. Δεν έχετε διπλά τζάμια

Μια από τις πιθανές αιτίες που ένας χώρος είναι κρύος το χειμώνα και θερμός το καλοκαίρι, μπορεί να είναι η ύπαρξη μονού και όχι διπλού ή τριπλού τζαμιού στο κούφωμα. Τα μονά τζάμια βρίσκονται συχνά σε παλιές κατοικίες και μπορούν να κάνουν το σπίτι αρκετά άβολο επειδή δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο ένα πιο μοντέρνο ενεργειακό κούφωμα με διπλό ή τριπλό τζάμι.

Κορυφαία επιλογή η ΕΤΕΜ

Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι τα υφιστάμενα κουφώματα σας χρήζουν αντικατάστασης καλό θα ήταν να γνωρίζετε πως η επιλογή κουφωμάτων αλουμινίου ΕΤΕΜ είναι η βέλτιστη επένδυση για το μέλλον, καθώς η αντοχή τους, το μηδενικό κόστος συντήρησης τους αλλά και οι μηχανικές τους ιδιότητες αποτελούν μερικά από τα χαρακτηριστικά που τα ξεχωρίζουν.

Ο συνδυασμός λειτουργικότητας, επιδόσεων και ασφάλειας επιτυγχάνεται στο μέγιστο στα συστήματα της ΕΤΕΜ που συνεχώς αναβαθμίζονται προκειμένου να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό χρήστη, παρέχοντας την καλύτερη σχέση ποιότητας – τιμής.

Παράλληλα, ο συνδυασμός των αναβαθμισμένων κουφωμάτων της ΕΤΕΜ με διπλούς ή τριπλούς υαλοπίνακές σας εξασφαλίζει εξοικονόμηση έως και 60%, με αποτέλεσμα να έχετε σταθερά λιγότερα έξοδα θέρμανσης και ψύξης.

Με πενήντα χρόνια εμπειρίας, τεχνογνωσίας και καινοτομίας η ΕΤΕΜ αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή για την αντικατάσταση των υφιστάμενων συρόμενων ή ανοιγόμενων κουφωμάτων σας με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής σας.

238
Share